De wereld staat op zijn kop en thuiswerken lijkt het nieuwe normaal te zijn geworden. Werken jouw medewerkers ook (deels) vanuit huis? Handig? Of juist niet?
Er zijn veel voordelen te noemen wat betreft thuiswerken. Betere concentratie, minder ziekteverzuim, een grotere productiviteit, werk-privé in balans en minder reistijd. Maar thuiswerken roept ook vragen op, want hoe weet je of werknemers thuis wel iets uitvoeren en hoe weet je of afspraken nagekomen worden? Hieronder lees je hoe je zorgt voor betrokken werknemers en een stimulerende werkomgeving.
Regelmatig contact
Als leidinggevende is het van belang regelmatig contact te hebben met de thuiswerkende medewerker. Plan een vast moment in per week voor een videocall, bel regelmatig en maak duidelijk dat jullie samen naar een bepaald doel toe werken. Luister naar jouw werknemer en faciliteer hem of haar. Ook kun je zo ‘controleren’ of jouw werknemer zich aan de afspraken houdt en doet wat er is afgesproken.
Sociaal contact
Thuiswerken kan best eenzaam zijn. Samen lunchen, een praatje bij de koffieautomaat en af en toe een grapje, het zit er allemaal even niet in. Hoe zorg je toch voor het groepsgevoel en voldoende sociale momenten? Plan als leidinggevende/werkgever regelmatig een (video)moment in. Betrek dan de gehele organisatie of afdeling en bespreek onder andere behaalde resultaten, eventuele verbeterpunten en lopende projecten. Zorg altijd voor een positief en opbeurend verhaal! Op deze manier blijven werknemers betrokken bij de organisatie en wordt het gevoel van ‘samen’ versterkt. Denk ook aan een virtuele vrijdagmiddagborrel en maak een groepschat aan via bijvoorbeeld Whatsapp, Signal of Slack. Zo stimuleer je niet alleen contactmomenten, maar zal men zich ook betrokken voelen bij het werk.
Aandacht en waardering
Iedereen heeft behoefte aan aandacht en waardering. Wees je daar bewust van! De contactmomenten zijn beperkt en juist nu is het lastiger om op de werkvloer een simpel ‘bedankt’ of ‘prima gedaan’ uit te spreken. Zonder teken van waardering kunnen werknemers denken dat de geleverde inspanningen niet worden gezien. Geef dus regelmatig blijk van waardering!