Bapas helpt bedrijven en organisaties beter te presteren

Bapas: Matchen op skills, de toekomst van recruitment

Matchen op skills, de toekomst van recruitment

Minder traditioneel cv’s screenen, meer matchen op skills. Dat lijkt de toekomst van recruitment. Gaan we ooit puur en alleen op skills matchen als het aankomt op het aannemen van een nieuwe medewerker?

In de arbeidsmarkt zijn we gewend geraakt om op een traditionele manier te kijken naar vacatures en cv’s. Er wordt bepaald wat een kandidaat in huis moet hebben en naar aanleiding daarvan wordt een vacature opgesteld. Heeft de kandidaat minder dan drie jaar managementervaring? Dan valt deze persoon af. Maar is dat echt nodig? Het is volgens ons juist belangrijk om te kijken naar competenties en skills. Ga op zoek naar deze vaardigheden in plaats van het zoeken naar een match op papier! Maar wat kun je zelf doen om bepaalde skills boven tafel te krijgen?

Minder laten leiden door het cv

Kijk verder dan enkel het cv. Veel werkgevers laten zich leiden door het cv en kijken naar bijvoorbeeld iemands achtergrond. Heeft de kandidaat bijvoorbeeld geen afgeronde hbo-studie? Heeft de kandidaat geen ervaring met een bepaald programma? Dan valt de kandidaat helaas af. Het is uiteraard de vraag of dat echt nodig is. Denk verder dan de functieomschrijving die voorafgaand is opgesteld en ga na of er andere manieren zijn om het werk- en denkniveau te achterhalen. Zet bijvoorbeeld een psychologische test in om een beter beeld te krijgen iemands analytische vermogens en persoonlijkheid.

Relevante voorbeelden

De beste voorspeller van toekomstig gedrag is gedrag uit het recente verleden. Vraag daarom in het gesprek naar relevante voorbeelden. Achterhaal wat iemand in het verleden heeft gedaan en let op een aantal competenties. Kan de sollicitant bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een situatie waarin hij of zij leiding heeft gegeven? Is netwerken bijvoorbeeld belangrijk in de rol, vraag dan naar voorbeelden rondom deze vaardigheid.

Voordeel van de twijfel

Nodig kandidaten uit voor een (online) gesprek en ga met ze in gesprek! Wijs kandidaten niet te snel af op basis van hun cv. Vaak heeft een cv een verhaal en van een cv is niet altijd af te lezen welke skills iemand daadwerkelijk bezit.

Kom je er niet helemaal uit en wil je een meer inzicht in de skills van jouw kandidaat? BAPAS biedt diverse diensten aan!