Bapas helpt bedrijven en organisaties beter te presteren

Bapas voeren van een online sollicitatiegesprek met mijn kandidaat, hoe doe ik dat

Het voeren van een online sollicitatiegesprek met mijn kandidaat, hoe doe ik dat?

Een online sollicitatiegesprek, we ontkomen er tegenwoordig niet aan. Ook bij BAPAS worden de sollicitatiegesprekken in het kader van werving & selectie middels een online tool gevoerd. Lastig? In tegendeel! Wel is het belangrijk om voorafgaand een aantal zaken op orde te hebben. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Zorg allereerst voor een duidelijke afspraak met jouw kandidaat. Geef aan op welk tijdstip jullie afspreken en welke tool jullie gebruiken. Stuur voorafgaand een link door en geef instructies hoe te gebruiken. Zorg ook voor een back-up plan indien de techniek je in de steek laat. Wissel bijvoorbeeld telefoonnummers uit.

En dan het gesprek, hoe voer je dat? Eigenlijk niet heel veel anders dan een ‘normaal’ gesprek. Stel de kandidaat op zijn gemak, geef aan hoelang het gesprek duurt en stel jezelf voor. Wees je er bewust van dat dit mogelijk de eerste keer is dat de kandidaat een online sollicitatiegesprek voert. Kies verder voor een rustige achtergrond, zodat de kandidaat niet wordt afgeleid. Zorg er ook dat de camera niet te dicht op je staat en dat je in het midden van het beeld zit. Tevens is een goede lichtinval van belang. Daarbij is het belangrijk dat je let op je toon en gezichtsuitdrukking. De kandidaat ziet waarschijnlijk enkel een stuk van je bovenlijf, waardoor het nog belangrijker is om een goede indruk te maken. Je wilt de kandidaat tenslotte enthousiast maken! Dus vergeet niet om af en toe te glimlachen. Geef de kandidaat een (korte) virtuele tour van jullie kantoor, zodat hij of zij de sfeer kan proeven.

En hoe sluit je het gesprek af? Geef aan hoe de procedure er verder uitziet en geef aan wanneer je de kandidaat een terugkoppeling geeft. Vraag ook hoe de kandidaat het gesprek heeft ervaren.

Conclusie is dus dat het eigenlijk niet veel verschilt van een real-life sollicitatiegesprek, maar dat we vooral allemaal even moeten wennen. En dat gaat steeds beter!